torstai 13. elokuuta 2015

Vasikoita ja vähän lisää vasikoita


Menin koko viikon töihin hevosella. Ratsastin Snæfinnurilla ja Speki oli käsihevosena, jotta saatiin Snaffeen vähän vauhtia. Hanna saattoi minut joka päivä töihin Lilla Trúlla ja tuli iltapäivisin vastaan.
Kerroin viime viikon tekstissäni, että navetassa on paljon pieniä eläinvauvoja. No nyt niitä vasta onkin. Maanantaina kun menin töihin, Bjarni kertoi minulle, että viikonloppuna oli syntynyt kahdeksan vasikkaa. Navetassa ei kuulemma koskaan aiemmin ole ollut niin paljoa vasikoita yhtä aikaa. Aamulla kun ajoimme lehmiä sisälle, oli pieniä ongelmia, sillä kaksi vasikkaa oli karannut emiensä rinnalle. Lehmät olivat todella ylisuojelevia vasikoitaan kohtaan ja ongelmia tuotti se kun ne eivät pitäneet lähellään olevista koirista, jotka yrittivät ajaa lehmiä sisään. Bjarni käski koirat pois, mutta lehmä oli silti kokoajan varautunut ja sen lähelle ei voinut mennä. Sisällä Bjarni kantoi vasikat oikeaan paikkaan. Toinen karanneista vasikoista oli kokonaan punainen ja sitkeä karkaamaan. Sen emä vielä sattui olemaan todella suojeleva Skjalda. Toinen karanneista vasikoista taas oli Ljúf-nimisen lehmän vasikka, toinen kaksosista. Lehmä oli nimittäin saanut kaksoset. Harmi vaan vasikat olivat sonni ja lehmä. Lehmä vasikkakin kasvaa siis lihoiksi, koska se ei voi vasikoita saada. Kun karkulaiset oli saatu oikeille paikoilleen, alkoivat normaalit työt. Pihatossa piti kulkea koko ajan jotain kättä pidempää mukanaan, koska lehmät käyttäytyivät hieman arvaamattomasti, kun niiltä oli viety vasikat ja muutenkin varmasti hormonit hyrräsivät. Myöhässä olevia lehmiä oli todella paljon. Koko päivä kului lehmien ajamiseen robotille. Siinä samassa kuitenkin oli todella paljon muutakin hommaa. Kolmetoista vasikkaa odotti maitoa ja niistä yhdeksän piti juottaa tuttipullolla. Yksi lehmä oli poikimassa ja odoteltiin vaan milloin vasikka tulisi näkyviin. Kun vasikkaa alkoi kuitenkin näkyä, huomattiin että jokin on pielessä. Vasikka oli tulossa etujalat edellä, mutta vain yksi jalka näkyi. Lehmä laitettiin parteen kiinni ja Bjarni tunnustellessaan huomasi, että toinen etujalka oli kääntynyt taakse. Kun se saatiin käännettyä, kiskottiin vasikkaa ulos. Vasikka tulikin yllättävän helposti ulos, mutta oli kuollut. Päivä oli todella kiireinen, mutta hyvin siitä kuitenkin selvittiin.

Tiistaina oli aamulla jälleen kaksi vasikkaa karannut, toinen oli sama kuin aiemmin, Skjaldan vasikka. Toinen oli Restin vasikka. Tänä aamuna lehmät kuitenkin menivät vasikoineen nätisti sisään. Syy sujuvasti liikkumiseen oli varmastikin se kun vasikat liikkuivat emiensä rinnalla, eikä tuoreiden äitien tarvinnut tarkkailla mihin suuntaan vasikka juoksee. Eläinlääkäri kävi lääkitsemässä kaksi lehmää, koska huomasimme että niiden maidossa on paljon soluja. Vastapoikineelle Restille aloitettiin antibiootti kuuri ja se saa kerran päivässä penovetia pistoksella, Illalla korjailimme Hannan kanssa tekemäämme väliaitaa laitumella ja tarkastimme että siinä varmasti kulkee sähkö, sillä hevoset olivat yöllä menneet siitä läpi. Spekin kiinni saamisessa laitumelta oli hieman ongelmia. Aina kun meni lähelle se laukkasi karkuun. Jäätyään yksin se kuitenkin antoi lopulta kiinni.

Keskiviikkona oli kurja ilma. Satoi vettä ja oli tuulista. Kveđja antoi todella hyvin laitumelta kiinni. Se käveli luokse, vaikkei ollut edes viimeisenä laitumella. Spekin kiinni saamisessakaan ei enää ollut mitään ongelmia. Yöllä oli syntynyt uusi vasikka. Juotin vasikat ja sain laittaa Restin vetimeen antibiootin. Bjarni näytti miten penovet laitetaan. Ensin lyötiin piikki lihakseen ja sen jälkeen laitettiin lääke ruiskulla. Rest oli todella nätisti kokoajan. Siirsimme navetassa vasikat
toiseen paikkaan, jotteivat ne karkaisivat niin helposti. Myös toisella puolen navetta yksinään ollut vasikka laitettiin muiden joukkoon. Se oli erikseen, koska laumassa on kolme koko punaista ja se piti tunnistaa. Sanoin kuitenkin Bjarnille, että vasikan ei ole hyvä olla yksin ja vasikka laitettiin muiden sekaan. Se on väriltään hivenen tummempi kuin muut ja olen oppinut tunnistamaan sen.

Torstaina oli jälleen yöllä syntynyt vasikka. Laitoin Restille antibiootin vetimeen ja sain laittaa myös penovetin. En ole koskaan aiemmin laittanut mitään lääkkeitä lehmälle, mutta piikin pistäminenkin meni todella. Bjarni oli tehnyt listan lehmistä jotka tarvitsevat apua. Siihen oli listattu kuinka kauan suurin piirtein menee lypsää jokainen lehmä. Bjarni lypsää vaikeimmat lehmät, mutta jos haluan, saan yrittää lypsää näitä todella vaikeitakin lehmiä. Laskettu aika kerrotaan kuitenkin kahdella, sillä lehmiä pitää ajaa ja etsiä ja robotti pesee itseään välissä. Koko vaikeiden lehmien poppoon lypsämiseen pitäisi tällä hetkellä mennä n. 3 tuntia, sillä lypsettäviä on todella paljon. Normaalisti lehmiä, joita robotti ei saa lypsettyä on vain n. 5-6. Vasikoille annettiin maito ensimmäistä kertaa tuttiämpäreistä ja kokeiltiin kuinka moni osasi juoda. Tuttiämpärit ovat paljon nopeampi ratkaisu ja viisi vasikkaa osaa juoda suoraan ämpäristä, niin ei tarvitse kaikille omaa tuttiämpäriä. Ämpäreitä on vain neljä, mikä tuottaa hiukan hankaluuksia. Yritä siinä sitten juottaa yhdeksää vasikkaa, kun toiset puskee ja yrittää syödä milloin mitäkin ja toiset kaataa ämpärit yrittäen juoda suoraan ämpäristä. Kaikki vasikat kuitenkin osaavat juoda tuttiämpäristä, mikä on hienoa. Vähän suttuista touhua se on, mutta homma sujuu nopeammin. Illalla teimme Hannan kanssa aidan, joka suojaa kanojen kävelysiltaa, joka on hevosten tarhassa. Hevosilla on tapana hieroa päätänsä ramppiin, jolloin se putoaa.

Perjantaina pesin maitohuoneen lattian ja tein normaaleja perushommia navetassa. Juotin vasikat, ajoin lehmiä lypsylle ja autoin robottia, sekä siivoilin. Sain myös lypsettyä kaksi vaikeampaa lehmää. Ljuf-lehmän, jonka vetimet sojottavat joka suuntaan kuin helikopteri ja Austran, joka potkii todella paljon ja vetimet ovat hiukan vinossa. Ilma oli todella kaunis ja tyyni. Aurinko paistoi ja oli todella lämmin ja illalla sai otettua hienoja maisemakuvia :)

Lauantaina siirsimme aamulla Hannan kanssa hevoset ja keräsimme munat kanalasta. Päivällä kärräsin monta kärryllistä kiviä ja rakensin muuria. Täytin myös kanojen vesiastian ja annoin kanille vettä. Illalla kävimme Hannan kanssa ratsastamassa. Hanna ratsasti Lilla Trúlla ja minä Kveđjalla. Hienosti meni ja hauskaa oli :)



Sunnuntaina siirsin aamulla hevoset, täytin tarhojen vesiastiat ja siivosin tallin. Kärräsin paskaa kolme kärryllistä ja talloin sen tiiviiksi, lisäksi vein vielä kiviäkin muuriin. Pikkuhiljaa kiviä jaksaa koko ajan viedä enemmän ja enemmän kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti