sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Viides viikko


Maanantaina hain aamulla jontikan ja ajoin sen suulille, jossa Santun kanssa aloimme laittaa kylvökonetta valmiiksi. Kylvökoneesta lakaistiin aluksi vanhat herneen siemenet pois ja sen jälkeen aloimme lastata vehnän siemeniä kyytiin. Nostin jontikalla siemensäkkejä kylvökoneen yläpuolelle ja Santtu teki säkkiin reiän, josta siemenet valuivat sitten kyytiin. Siemeniä lastattaessa tuli kuitenkin laskuvirhe ja kyytiin ei mahtunutkaan kolmea säkkiä. Säkki piti laskea koneen päälle, jottei siemeniä valu maahan tai lannoitepuolelle. Lapioimme siemeniä suulista löytyneisiin säkkeihin, jotta saatiin tilaa vielä säkissä oleville siemenille ja valutettua ne kyytiin. Kun kuorma saatiin pysymään laitojen sisäpuolella aloimme tehdä kiertokoetta. Jo muutaman siementen punnitsemisen jälkeen kuitenkin huomasimme, että vaaka ei toiminut. Vaaka näytti sekavia lukemia ja lopulta siitä hävisivät numerot kokonaan. Santtu soitti Eevan hakemaan meidät ja lähdimme hakemaan uutta vaakaa. Lähdin Eevan kanssa hakemaan tipulalta taavettiin laitettavaa säkkien nostokoukkua. Sen jälkeen lähdin hakemaan jontikkaa ja kuormaa suulilta. Santtu selitti tarkaan mihin kohtaan traktori tulisi ajaa ja demostroi tilanteen leipäpaketin ja muiden erinäisten keittiövälineiden avulla. Myöhemmin pääsin vielä Samin kanssa kylvämään. Minulla oli jo omat ennakkoluuloni kylvämistä kohtaan ja ei se mitään helppoa ollutkaan. Piti muista monta asiaa ja Sami joutui koko ajan neuvomaan mitä piti tehdä. Kun kuitenkin sain hyvät neuvot niin kyllä se siitä alkoi sujua. Päisteessä piti kääntyä todella läheltä ojan reunaa ja melkein ajoin kerran ojaankin. Onneksi tilanteesta pääsi vielä hyvin peruuttamalla pois. Loppujen lopuksi kylväminen oli ihan kivaa, vaikka se helpointa hommaa ollutkaan.


Tiistaina siivosin kuivuria. Sain imuroitua yhden kuivurin ylimmistä tasoista, kun imuri lakkasi yhtäkkiä käymästä. Menin alas katsomaan, että mikä on vikana ja kun imuri ei enää lähtenyt käymään niin soitin Eevalle. Imurista oli toinen moottori mennyt rikki, joten siivoaminen sai siltä päivältä jäädä. Ajoin taavetin Rantalaan ja pesin sen. Pesun jälkeen se piti ajaa lämpimäksi. Sitten saimme moottoriöljyt laitettua valumaan ja sain lähteä kotiin.

Keskiviikkona jatkettiin taavetin huoltoa. Siihen vaihdettiin kaikki öljyt ja suodattimet. Suodattimien vaihto oli hieman haasteellista, sillä etukuormaaja oli siinä vähän tiellä, mutta kyllä se siitä sitten onnistui. Kun odoteltiin, että Eeva tuo taavettiin uudet öljyt, niin kävin hakemassa jontikan ja ajoin sen Rantalaan ja otin sen edestä etupöntöntön pois. Sitten piti lapioida ja lakaista suulin lattialta pois härkäpavut, jotka olivat siihen jääneet. Sitten sain peruutettua ruiskun suuliin. Sitten taavetin äljyt olikin jo tuotu. Laitettiin siihen uudet öljyt ja sen jälkeen maalasin kylvökoneen sitkaimen. Se oli kylväessä vääntynyt ja siihen oli hitsattu uusi pätkä rautaa ja jottei se ruostuisi se piti maalata.

Torstaina huolsimme autoja. Aluksi vaihdettiin hiaceen öljyt. Sitten alettiin korjata sen hajonnutta ikkunaa. Uusi ikkuna tehtiin levystä. Tyhjensin hiacesta kaikki tavarat omille paikoillee, jotta työskentely autossa olisi helpompaa ja se saataisiin siivottua vielä viimeisistä lasinsiruista. Kun hiace saatiin kuntoon otettiin käsittelyyn minun autoni. Sami ja Santtu olivat luvanneet auttaa sen kanssa, sillä siihen oli tarkoitus asentaa opetuspoljin. Myös kaikkea muuta vikaa siinä oli kuten esimerkiksi ajovalon säätömoottori oli irti. Säätömoottorin todettiin olevan rikki, joten ei muuta kuin uutta tilaukseen. Sitten päästiin polkimen kimppuun ja se osottautuikin isommaksi projektiksi kuin aluksi luultiin. Kun Sami ja Santtu laittoivat poljinta kuntoon minulle annettiin tehtäväksi mennä auttamaan kukkapenkin kitkemisessä. Kukkapenkistä nypittiin kaikki rikkaruohot pois ja maa käännettiin lapiolla. Lopuksi siihen vielä tuotiin uutta multaa päälle ja reunakivet aseteltiin parempaan järjestykseen. Opelia ei saatu kuntoon, mutta kello näytti jo niin paljon, että piti jo lähteä kotiin. Auto sai jäädä halliin viettämään viikonloppua, sillä perjantai olikin vapaapäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti