sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Neljäs viikko

Viikko oli oikein vauhdikas ja tuntui, että tällä viikolla sattui ja tapahtui tavallista enemmän.
Maanantaina lähdimme aamulla ensimmäiseksi hakemaan ruiskua ja täyttökärryä. Aluksi massikka vedettiin jontikalla käymään. Kun pääsimme suulille peruutin sinne ja laitettiin jontikan perään täyttökärry. Vein sen Rantalaan ja Santtu toi ruiskun massikalla. Ajoin kärryn pellon reunaan ja otin sen irti traktorin perästä. Sitten yritettiin ottaa ruiskua irti massikan perästä, mutta massikan nostolaitteet eivät halunneet laskea. Teimme sitten riittävän korkean pinon trukkilavoista, jotta ruisku saatiin siihen korkeuteen laskettua mihin se oli jäänyt. Näin se saatiin jontikan perään ja Santtu pääsi ruiskuttamaan. Samin kanssa korjailtiin jälleen paskakärryä. Raappoja piti siirrellä ja ketjuja käännellä, koska ne olivat menneet poikki ja liitoskohdat sopivat menemään kärrystä vain yhdessä asennossa. Kun ketjut raappoineen saatiin kiskottua takaisin paikoilleen laitettiin kaikki muut säädöt kohdilleen. Ketjut kiristettiin samaan kireyteen, jotta ne menivät suorassa.

Tiistaina keräsin kiviä. Aluksi minun piti ottaa jontikan etukuormaajasta koukku irti ja vaihtaa tilalle kauha, sitten päästiin asian ytimeen pellolle. Se ei todellakaan ollut mitään ydinfysiikkaa. Kun näki pellolla perunaa isomman kiven se piti kerätä sieltä pois. Ajelin järjestyksessä pellon läpi ja keräsin kivet. Ruuan jälkeen haimme Eevan kanssa sylinterin korjaamolta ja jatkoimme taas kivien keräystä. Lopuksi kivet vietiin metsätielle, jossa niillä täytettiin tiessä olevia kuoppia.


 
Keskiviikkona pesin kanalaa. Aluksi piti harjata seinien reunustat turpeesta ja samalla pyhkäistä patteriputkien päältä tomut pois. Se ei ollut kyllä mitään lempihommaani, mutta kaikkea on tehtävä vaikkei kaikesta pitäisikään. Reunojen harjaamisen jälkeen pääsin kokeilemaan harjakonetta. Sami neuvoi miten sitä ajetaan ja sain lakaista kanalan päässä olevan piha-alueen. Harjan kallistuskulmaa oli todella vaikea arvioida. Kun harjaukset oli hoidettu lähdimme Rantalaan, jossa porasin hydrauliikkaliittimestä läpi reiän, jotta sen avulla saatiin painepesuri kanalassa kiinnitettyä seinässä olevaan vesipisteeseen. Ja kun liittimen helmi oli paikallaan niin eihän se vesi siitä tietenkään läpi tule, joten siihen piti siis porata reikä. Tehtävä oli vaikeampi kuin miltä se kuulosti. Kun sain tarpeeksi pitkälle porattua niin helmi alkoi liittimen sisällä pyöriä. Kävin muutaman kerran kysymässä Samilta lisäneuvoja ja sainkin hyvät neuvot. Sain kuitenkin rikottua yhden poranterän. Mutta aikani liitintä porattua ja hakattua saatiin kuitenkin siihen reikä ja päästiin tipulaan jatkamaan hommia. Puin sadevaatteet päälle ja aloitin pesemällä katon. Sain pestyä katon, pihan ja ruokkijat ja sitten olikin jo aika lähteä kotiin sillä tähän kaikkeen oli kulunut jo jonkin verran aikaan.

Tortaina menin jatkamaan pesua. Aloitin laskemalla tippalinjat alas. Kun sain ne pestyä niin aloin nostaa niitä takaisin ylös. Kolme linjaa nousikin ihan nätisti ylös, mutta yhdestä veivi ei pyörinyt. Lopulta se kuitenkin alkoi pyöriä, mutta veivi jäi käteen ja tippalinja räsähti alas. Soitin sitten Samille, joka tuli katsomaan ja sieltä oli pultti mennyt poikki. Lähdimme syömään ja hakemaan uutta pulttia. Kun veivi saatiin toimimaan piti tippalinja huuhdella, sillä se oli tullut uudelleen likaiseksi tippuessaan maahan. Onneksi se ei kuitenkaan mennyt rikki. Jatkoin pesua ja pesin vielä seinät ja lattian. Ilmastointihormit piti pestä todella hyvin. Pesuun kului todella paljon aikaa, mutta ihan kivaa se oli. Kun oli sadevaatteet päällä ja kuunteli musiikkia kuulokkeista niin aikakului oikein mukavasti painepesurilla pestessä. Kanalassa kuului kaikenlaista kolinaa ja räminää ja painepesuri piti karmivaa ääntä, mutta kun laittoi musiikin tarpeeksi kovalle niin kaikki pelottavat äänet sai onneksi sen avulla karkoitettua.







Perjantaina minun oli tarkoitus lähteä hakemaan sorakuormaa, mutta matkaan tuli pieniä mutkia. Käänsin jontikan ja ajoin sen tankille ja tankkasin sen. Sen jälkeen lähdin ajamaan kohti määränpäätä. Heti kun käänsin traktorin pihasta tielle ihmettelin, miksi se kulkee aivan kallellaan. Ajattelin, että pysähdyn tienpäähän, johon oli muutama satametriä matkaa, sillä siinä oli leveämpi kohta, jos joku haluaisi ajaa ohi. En kuitenkaan ehtinyt pysähtyä tiensivuun kun naapuri pysäytti minut ja sanoi, että takarenkaani on aiva tyhjä ja että traktori tulisi ajaa heti sivuun. Pyysin häntä ajamaan, sillä siinä vaiheessa traktori vemputti jo hullunlailla ja minulla oli vielä kärrykin perässä. Hän ajoi traktorin sivuun ja irroitti kärryn. Soitin Samille, joka tuli ja aloimme irroittaa rengasta. Rengas piti viedä paikattavaksi, sillä se oli aivan sohjona, koska vanne oli survonut sitä ja rengas oli tullut vanteelta alas. Tästä lähin kierrän kyllä traktorin aina ympäri ja katson että renkaissa on ilmaa. Kun Sami lähti viemää rengasta korjattavaksi me lähdimme Santun kanssa hakemaan maxumia ja ajamaan paskaa. Haimme traktorin suulista ja lähdin sitten hakemaan paskakärryä, joka oli lähi tilalla. Matkalla kävin tankkaamassa. Kuorma tehtiin vanhalla casella, jota kutsutaan Taavetiksi. En tykkää yhtään ajaa sitä, sillä en yllä kunnolla polkimille ja penkki ei liiku, enkä muutenkaan oikein hallitse pientä ja kapeaa traktoria, jossa kaikki tuntuu vaikealta. Huomasin kuintekin, että kun olin sillä vähän aikaa ajanut, niin se ei enää sammunut niin helposti ja homma alkoi sujua paremmin, vaikka en kyllä vieläkään tykkää sillä ajaa. Merkkasin jälleen aina ylös, että kuinka paljon paskaa oli mihinkin ajettu. Sain yhden n. 5 ha pellon valmiiksi ja siirryin sen jälkeen toiselle pellolle ajamaan paskaa. Sain sinne muutaman kuorman ajettua ja sitten huomasin, että kone ei toiminut oikein. Soitin jälleen kerran Samille ja kerroin ettei kärry toimi. Onneksi vain ylivääntöpultti oli mennyt poikki ja se vaihdettiin. Ketjut myös kiristettii, sillä ne olivat löystyneet. Ja jälleen homma sai jatkua. Kun menin hakemaan uutta kuormaa sain lähteä kotiin, sillä aika oli jälleen kerran rientänyt.

1 kommentti:

  1. Sullehan on sattunut ja tapahtunut! Mutta monipuolisesti ja itsenäisesti olet kyllä päässyt työskentelemään. Helmen poraaminen kyllä vähän kuulostaa ydinfyysikalta :)

    VastaaPoista