keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Toinen viikko

Toinen TOP-viikkoni alkoi äestämällä. Kun menin maanataina töihin Sami käski minun mennä käymään kahvilla, sillä en ehtisi aamukahville missään muussa välissä. Juotuani aamukahvin kävelin pellolle, jossa Sami ja Santtu tekivät äkeeseen säätöjä. Sami oli tehnyt pellolle ensimmäiset vedot ja minä lähdin siitä jatkamaan. En ollut koskaan aiemmin äestänyt, mutta minulle selitettiin tarkkaan mitä piti tehdä ja miksi se tehdään. Pelto äestettiin kulmasta kulmaan, jotta jäljestä tulisi tasaisempi. Kahdeksan metrisen tasausäkeen vetotraktorina oli deutzilla. Se oli lainassa lähitilalta. Kun menin traktoriin se oli täynnä kaikenlaisia erilaisia erivärisiä vipuja. Onneksi äestys ei ollut tähtitiedette vaan se alkoi sujua miltei heti. Pellot äestettiin kahdesta suunnasta eli molemmista kulmista kulmasta kulmaan. Sain ensimmäisen päivän aikana äestettyä yhden pellon kokonaan ja toisen pellon toiseen suuntaan.


Tiistaina aamusta äestin pellon loppuun joka jäi maanantaina kesken ja sitten nostimme Eevan kanssa äkeen sivut ylös kuljetusta varten. Ajoin pienen matkan tiellä seuraavalle pellolle, joka olikin haasteellisempi pelto kuin aiemmat. Pellolla ajo pompotti todella paljon, sillä kyntövako oli välillä todella suuri. Pelto oli myös vaihtelevasti savea ja multaa. Toisessa päässä peltoa äkeen edessä menevän lanan sai laittaa aivan alas ja toisella puolen taas äestä piti välillä viedä kuljetus pyörien varassa, sillä maa oli niin pehmeää tai maalaji niin hienoa, että äes keräsi eteensä liian ison vallin. Muutaman kerran jäin jopa peltoon kiinni ja jouduin nostamaan koneen kuljetuspyörille ja peruuttamaan. Traktori kaivoi itselleen kuoppaa ja ei liikkunut enää eteenpäin. Kiinnijäämiskohtaan jäi valli jota jouduin tasoittelemaan ajelemalla erisuuntiin kasan yli. Kasan levitys tuotti hieman ongelmia, sillä jo ennen kuin ehdin kasan kohdalle oli äkeen eteen kasaantunut iso valli. Sain kuitenkin konetta nostamalla kasan pikkuhiljaa levitettyä. 






Keskiviikkona kiinnitin maxumiin sivupellit Santun avustuksella ja lähdin sen jälkeen ajamaan traktoria paskakärryä kohden. Kärry oli muutaman kilometrin päässä, jossa sen kiinnitin traktorin perään. En saanut itse nivelakselia kiinni, joten Santtu laittoi sen kiinni kun tuli perästä jontikalla. Jontikalla kuormattiin kananlanta kyytiin. Ajoimme muutaman kuorman paskaa pellolle Santun kanssa ja Santtu ensin näytti mitä pitää tehdä ja sain sen jälkeen itse ajaa. Casella ajettiin kuulosuojaimet päässä, sillä ääni oli niin kova. Kahvin jälkeen jäin jontikkaan kuormaamaan kuormaa. Lastasin etukuormaajalla kärryn täyteen ja jäin odottelemaan kun Santtu kävi levittämässä sen. Kirjoitin joka kuormanjälkeen ylös monesko kuorma pellolle meni. Iltapäivä kahvin jälkeen Santtu jäi kuormaamaan jontikalla ja minä ajoin paskan pellolle casella. Muutaman kuorman jälkeen lähdimme hakemaan paskaa toisesta paikasta. Siellä oli todella vaikea peruuttaa kuormauspaikalle kärryn kanssa. En saanut kärryäsinne peruutettua, joten Santtu peruutti sen. Uutta kertaa en päässyt yrittämään, sillä kun pääsin pellolle takaisin ja aloitin levittämisen ei kärry toiminutkaan. Ulosotto oli kyllä päällä ja nivelakseli pyörikin, mutta tavara ei vaan lentänyt kärrystä ulos. Soitin Santulle ja katsottiin mikä siinä oli vikana. Nivelakselista oli jokin pultti mennyt poikki ja raapat ja ketjut olivat menneet jotenkin rikki. Työpäivä jäikin sitten siihen kun Santtu lähti korjaamaan kärryä.



Torstaina korjailimme paskakärryä. Santtu kävi tyhjentämässä kuorman kaivinkoneella ja loput lapioitiin pellolle. Korjailimme myös natikkaa. Sitä piti säätää sillä se kävi epätasaisesti. Kun lähdimme ajamaan sillä koeajoa se piti laittaa apuvirroilla käymään. Onneksi hiacesta saa aina apuvirtaa.

Perjantaina jatkettiin kärryn korjausta. Pulttasin kuljettimen raapat kiinni ketjuihin. Toisessa ketjussa oli yksi lenkki enemmän ja laskin lenkit monta kertaa, jotta olin varma etteivät raapat ole vinossa. Kun olin saanut raapat kiinni menin aamukahville. Kahvin jälkeen imuroin hiacen, kun siellä olivat vieläkin lasinsirut, jotka olivat peräisin lasista, jonka aiemmalla viikolla peitin. Kun kerran aloitin auton siivoamisen niin imuroin sitten myös hytin ja pesin auton lasit. Myöhemmin vein jontikalla kuorman vehnää tipulaan. Sami tuli neuvomaan kun otin kärryä perään ja tipulalla Eeva oli auttamassa. Kävimme myös tekemässä tipula kierroksen eli tarkistimme että kaikki toimi ja keräsimme kuolleet tiput. Sitten ajoin kärryn ja traktorin Rantalaan ja sain lähteä viikonlopun viettoon.

1 kommentti:

  1. Olet päässyt todella monipuolisesti jo hommiin. Hyvä Noora, hyvä teksti ja kuvat!

    VastaaPoista